Z-day Helsinki: Katto-Kassinen vetää happoa

Posted: 17/06/2011 in Peissin päivät

Peissi hyppi vanhan talon rappusia kaksi kerrallaan ylöspäin. Hän ei uskonut, että tilanne muuttuisi yhtään minnekään juoksusta huolimatta, mutta jatkuvaa opittua hätää oli hyvin vaikea taltuttaa. Mies sykki kylmä hiki päällä ylimpään kerrokseen ja tennarit naputtivat kivisiä rappusia tasaisesti. Talossa ei ollut kovin montaa asuntoa, sillä ne olivat varsin suurikokoisia. Jokaisella kämpällä oli varmasti hintaa enemmän, millä hänellä olisi ikinä varaa. Tosin asuntojen hinnat olivat juuri nyt melko hyvässä romahduksessa – mikä menettäisi kyllä merkityksensä siinä vaiheessa, kun raha rahalla ei ollut mitään käyttötarkoitusta. Käytännössä osakkeet ja valtakirjat kannatti jo vaihtaa säilykkeisiin.
Peissi ei edes tajunnut perästään kuuluvia askelia, vaan avasi vanhan ullakon oven. Narinan saattelemana hän asteli ullakolle, vilkuillen jokaiseen suuntaan. Valot päälle ja sitten alkoi etsintä. Hän tarvitsi kattoluukun, sillä tässä rakennuksessa ei ollut minkäänlaisia ikkunoita korkeimmalla tasolla.

Peissin etsiskellessä kananverkkojen ja yleisen rojun täyttämästa ullakkoparvekkeesta tikkaita ylös, hän ei lainkaan huomannut perässään tullutta Millaa ja isäntä Eliasta. He olivat tulleet hissillä ja seurasivat hieman huvittuneena samassa hikisessä hupparissa ympäriinsä poukkoilevaa Peissiä. Sankarimme oli säikähtää, kun hän lähes törmäsi vanhempaan Eliakseen erään nurkan takaa.
”Perse!”
”Noh noh, minähän se tässä vaan – tulin näyttämään ne tikkaat, vaikka enhän minä siellä katolla ole käynyt…” Miehen verkkainen puhetapa loi häiritsevän tiukan kontrastin verrattuna Peissin levottomaan ryntäilyyn. Toisaalta se kyllä rauhoitti nuorempaa miestä. Milla näytti jopa virnuilevan taustalla.
”No jes jes, vilautappas mulle mistä sinne pääsee.” Peissi oli hieman näreissään siitä, että hän näytti lähinnä typerältä. Mutta hänen hätäilevä asenteensa ei aina kantanut hedelmää.
Elias pyyhkäisi kauluspaitaansa ja viittasi Peissiä tulemaan takaisin ovelle. Aivan sen vieressä, pimeämmässä kulmassa vasemmalla, olivat selkeät puutikkaat, joiden päässä oli kattoluukku. Hätäpäissään mies oli juossut niistä ohi, muttei noteerannut asiaa sen suuremmin.

”Siellä voi kyllä olla aika koiranilma.” Elias varoitti. Ulkona satoi nimittäin jonkin verran vettä ja syksyinen tuuli oli kohtuullisen navakka.
”Ei kiinnosta, mä haluan nähdä mitä tuolla tapahtuu!” Peissi ilmoitti hypäten jo tikkaisiin. Yllättäen Milla alkoi vetää tuulipuvun takkia ylle, jonka oli lainannut Eliaksen vaimolta.
”Mä tuun mukaan, älä sulje sitä luukkua.”
”Jesjes.” Peissi ränkkäri jo puista luukkua auki ja tönäisi sen sitten pois. Viileä ja kostea ilma hyökkäsi pimeydestä heidän päällensä armottomana. Peissi tajusi, ettei hänen asuvalintansa aamulla sopinut lainkaan tähän päivään. Ainoastaan vartijan varustevyö tuntui olevan relevantti näissä olosuhteissa.
Hän kömpi märälle katolle juopon paviaanin lailla (eli ainakin yhtä hölmöltä näyttävästi, mutta varmasti) ja suti hieman parempaan asentoon peltisellä harjakatolla. Peissi auttoi Millan ylös, joka helpotti tuon nousua huomattavasti enemmän. He olivat nyt keskellä pimeyttä – siinä määrin miten pimeä katuvalojen valaisemasta Helsingistä koskaan tuli.  Tuuli oli puuskainen ja kylmä. Vielä kun skottimusiikki olisi soinut taustalla, niin tunnelma olisi ollut kovin romantisoitu.
Siis tietysti, mikäli molemmat olisivat tuijotelleet öistä kaupunkia pystyssä ja rinta rottingilla. Mutta nelivedolla rämpiessä kattoa myöten, he eivät olleet aivan yhtä edustavia.

Peissi liikkui yllättävän määrätietoisesti olosuhteisiin nähden. Hän eteni talon kattoa pitkin eteläsuuntaan, tuulta vasten. Milla tuli perässä, huutaen vastatuuleen kysymyksiä.
”Mitä sä aiot kattoa?!”
”Perkeleenvitunperkele.” Vain manaaminen läpäisi märän ilman. Milla toisti kysymyksensä.
”No sen saatanan armeijan mestan! Se on ihan tossa eessä, me voidaan ehkä nähä, mitä siellä tapahtuu!”
Sitten hänen huutonsa hukkuin uusiin ääniin. Laukauksia. He eivät kuulleet enää mitään muuta, kuin hälytyssireenit kaikkialla, muutaman varashälyyttimen, ja tällä hetkellä helvetisti laukauksia. Ne tulivat läheltä, mutta seinien kaikujen takia oli mahdotonta sanoa mistä. Aluksi Milla kyyristyi, mutta Peissi jatkoi eteenpäin.
”Ne pistää vastaan! Jes!” Hän eteni vielä hetken, kunnes katon reuna tuli vastaan. Siitä pääsi puolentoista metrin pudotuksella seuraavalle katolle, mutta näin pimeässä oli helppo liukua alas peltisiltä harjakatoilta. Peissi jäi tuijottamaan reunaa, kun Milla eteni kontallaan lähes haistelemaan hänen rööriään. Peissi tuijotti pimeää kattoa, jonka molemmilta puolilta kohosivat valaistut kadut ja sisäpihat. Milla tuijotti Peissin persettä, jonka molemmilla puolilla oli yön pimeys. Ai että, miten runollista maailmanlopun aattona saattoikaan olla.
”Venaa, meikä menee alas.”
Millalla ei ollut mitään käryä, mistä Peissi oli menossa alas. Hän näki vain reunan, kun mies pyörähti nopeasti jaloilleen ja hyppäsi sen suurempaa harkintaa osoittamatta. Nainen älähti melko nopeasti, kun hän tajusi miehen mahdollisesti iskeytyvän katuun.

Mutta Peissi ei iskeytynyt katuun. Hänen jalkansa iskeytyivät tiiviisti peltiin, jonka kolahdus kuului kaikkialle. Mutta sen jälkeen tulikin vaarallisempi osuus, sillä mies veti suoraa turvat vinoon peltiin, horjahtaessaan tiputuksesta.
Tilanne olisi ollut vaarallinen, mikäli Peissi ei olisi välittömästi saanut painopistettään keskiharjalle. Mutta Milla kuuli vain kauhistuttavan ryminän. Sitä kuitenkin seurasi sarja manauksia, joka kertoi Peissin olevan täysin kunnossa. Hiljalleen nainen hivuttautui reunalle, huomaten tumman hahmon edessään liikkuvan eteenpäin. Vain parinkymmenen metrin päässä oli reuna, josta näki suoraa Pääesikunnan puolelle ja kadulle.
Milla harkitse hetken pudottautumista, kunnes Peissi kääntyi nopeasti ympäri ja osoitti häntä sormellaan.
”Älä vittu edes mieti! Meikä ei pääse täältä ylös, jos sä meet saatana siitä!”
Nainen ei vastannut kohteliaaseen puhutteluun, vaan päästi miehen matkaan katolla. Peissi rämpi parhaansa mukaan eteenpäin. Näin pimeässä Milla ei nähnyt sitä, että Peissin nenä vuoti verta ja silmäkulma oli auki äskeisestä kolinasta. Eikä Peissikään tuntenut sitä, sillä hänen kasvonsa olivat joka tapauksessa märät.

Hän pääsi kuitenkin katon reunalle, josta mies kurottautui katsomaan kadulle päin. Hän ei ollut erityisemmin pelännyt korkeita paikkoja, mutta tällä kertaa kadulle iskeytymisestä muodostui hänen peloistaan pahoin. Ei sen takia, että pudotus olisi ollut tappava. Mutta jos siihen ei olisi kuollut, niin paska iskisi tuulettimeen viimeistään kadulla.
Tartunnan saaneita hahmoja käyskenteli joka puolella. Niitä oli monta, helposti yli sata jo pelkästään hänen näkyvissään. Alla kulkevalla kasarmikadulla oli ihmisten kuhina, jollaista ei oltu aiemmin nähty.
Pääesikunnan kortteli oltiin suljettu. Sinne oli vain muutama ovi ja yksi autokaista, joista kaikki olivat nyt kiinni. Sen oli kuitenkin ympäröinyt suuri lauma aivan muurien ja rakennusten viereen ahtautuneita ihmisiä. Ne kaikki olivat veressä, tekivät nykiviä pakkoliikkeitä ja puskivat toisiaan ylemmäs. Useat yrittivät hypähdellä, mutta eivät saaneet muurista otetta. Ne rakennukset, joissa oli ikkunoita katutason lähellä, olivat jollain asteella suljettu. Ikkunoista yritti puskea hajonneen lasin ja sälekaihdinte lävitse, mutta joku tai jokin esti niitä sisäpuolelta. Ja Peissi näki pelkästään suljetuimman seinustan – kasarmitorin puolella tilanne oli luultavasti huomattavasti pahempi.

Hän kuuli sisäpihalta moottorien käyvän. Ne pitivät kuuluvampaa mörinää kuin pelkät henkilöautot, jonka takia Peissi uskoi kyseessä olevan panssaroidut henkilönkuljetusajoneuvot. Pasit tai sitten jotain väkevämpääkin. Muutamiin ikkunoihin oli noussut sotilaita, joista selkeimpänä oli rakennuksen ulkopuolella olevissa kierreportaissa kyyristelevä taistelijapari. Kummallakin oli kädessään rynnäkkökivääri.
He kuitenkin näyttivät epäröivän aseen käyttöä tähdätessään muurille, josta tartunnan saaneet yrittivät nousta.
Melko nopeasti muutama mielipuoli pääsi toistensa päältä ylös muurin reunalle. Tällöin miehet osasivat toimia. Suuliekit valaisivat varjoisaa seinustaa ja luodit lävistivät kiipeävät kannibaalit. Miehet toimivat kärsivällisesti, mutta karjuivat jatkuvasti alemmas ohjeita.

Peissi olisi voinut jäädä seuraamaan alempana kadulla olevaa väkivallan näytöstä pidempäänkin, mutta kymmenen minuutin jälkeen märkä sää ja viileä tuuli saivat hänet tärisemään jo liiaksi. Ja hän oli saanut jo melko pätevän yleiskuvan siitä, mitä Pääesikunnalle tapahtui. Se oltiin piiritetty. Kömpiviä ja verisuisia hahmoja saapui sinne jokaiselta suunnalta.
Ilmeisesti laukaukset houkuttelivat kovalla äänellään paikalle enemmän riistaa etsiviä nilkuttajia. Tuliaseilla sotilaat pitivät tilanteen vielä tällä hetkellä hallussa, mutta se ei auttanut Peissiä. He eivät pääsisi tuonne varmastikaan sisälle tältä puulelta muureja. Korttelin piirittäjillä oli nimittäin sen verran hyvä festarifiilis, ettei siellä eläville ollut tilaa.

Peissi kääntyi ympäri ja nousi pystyyn. Hän kömpi varovasti takaisin edelliselle katonreunalle, jossa Milla odotti täristen.
”Mitä siellä oli?”
”Ihan vitusti zombeja. Aivan helvetisti. Ne on kaikkialla ton pääesikunnan ympärillä. Ojennas mulle käsi, on vähän hasardi tää katto.”
Milla nappasi Peissin olkapään alta kiinni kun hän nousi ylemmälle kattotasolle. Yhdessä he kömpivät kohti pientä valoisaa luukkua, joka oli jäänyt tarkoituksella auki. Milla meni ensimmäisenä alas, Peissi tarkasteli vielä kattoa pudistellen päätään. Homma oli mennyt vituiksi. Jos Puolustusvoimien komennollinen keskus oli piiritetty ja luultavasti murtumassa, homma oli todellakin menossa vituiksi. Ei ollut mitään syytä olettaa, että heillä siviileinä olisi enemmän kuin viiden prosentin mahdollisuudet selviämiseen. Aseettomia parkoja.

Peissi jätti kattoluukun auki mennessään sisälle. Utelias Elias oli välittömästi tervehtimässä heitä.
”Noh, miltä näyttää?”
”Näyttää siltä että kossu tekis hyvää.” Peissin lakoninen vastaus oli hyvin informatiivinen siihen saakka, ettei hän oikeastaan vastannut mihinkään. Mies onneksi jatkoi kävellessään poispäin.
”Pääesikunta on iha piiritetty. Varmaan satoja zombeja joka puolella. Me ei päästä sinne mitenkään. Eli kannattanee ottaa kaveria kädestä kiinni ja hiljentyä ihan hetkeksi.”
Tilanneanalyysi ei ollut järin sotilaallinen, eikä myöskään siihen tarjottu ratkaisumalli. Mutta se hiljensi Eliaksen hyvin nopeasti.
Hän vaipui mietteliääseen tilaan. Mutta Elias Alhgren ei kuitenkaan ollut aivan niin masentunut, miltä äkkisältään saattoi vaikuttaa. Hän oli iästään huolimatta kokenut mies ja iän tuoma itsevarmuus antoi myös kaikki välineet hyödyntää suunnittelukykyä. Hiljalleen seniiliksi vaipuvalla herrasmiehellä oli yhä järki päässään ja erinomainen paikallistuntemus. Elias hymähti suulleen painettuun nyrkkiin ja esitti nopean ideansa.
”Mennään takaisin tuonne alakertaan ja jutellaan siellä. Haluaisin että myös muut osallistuvat päätöksentekoon.”

He kerääntyivät  porukalla työhuoneeseen, missä useimmat istuutuivat lattialla ja tuoleilla, mutta vain Peissi seisoi hermostuneena. Ennen varsinaista keskustelua Karoliina heitti hänelle hieman small talkkia.
”Voisit käydä suihkussa.”
Peissin vaatteet olivat märät ja hän haisi hielle koko päivän ryntäilyn jälkeen. Mies kuitenkin vastasi katsomatta silmiin ilman pienintäkään ironiaa.
”En vitussa. Kaikki aina kuolee kun ne menee suihkuun.” Peissi oli kyllä zombileffansa katsonut.
”Mennäänpäs asiaan. Eli tuonne naapuriin me ei voida mennä. Mutta pois olisi päästävä. Onkos kenelläkään mitään ideoita, vai ehdotanko minä?” Elias keskeytti hyvin asialliseen sävyynsä hyvin alkaneen riidan. Koko muu porukka oli vaiti, kunnes Petri otti herrasmiesmäisen roolin.
”Kerro toki, te varmaan tunnette alueen parhaiten.” Hän oli jopa raaskinut ottaa kalliin takkinsa pois päältä.
”Noniin. Eli kaikki tiet ovat melko varmasti tukossa. Pääväylille meillä ei ole mitään asiaa. Eikä meillä ole oikeastaan autoakaan käytössä täydellä varmuudella.”
Peissi seisoskeli kädet puuskassa. Vaikka hänellä oli monia hyviä puolia kriisitilanteissa, nopeasta reagointikyvystä hyvään henkilökohtaiseen kestävyyteen saakka, johtajuus ei ollut yksi niistä.
”Noni, eli nyt tiedetään mikä on vituillaan. Jes. Me ollaan silti jumissa stadissa miljoonan zombin keskellä!”
”Malta nyt.” Eliaksen rauhallisuus oli hämmästyttävää. Mutta pienen tyttärensä takia hän osasi vetää roolinsa hyvin. Tosiasiassa hän olisi onnistunut ilman tytärtäänkin, mutta tällä hetkellä lapsi motivoi häntä selviämisajattelussa. ”Laskeskelin, että me emme voi tännekään jäädä. Mutta pimeässä on aivan turha lähteä rämpimään.” Itseasiassa hänen laskeskeluillaan oli erinomaisen hyvät perusteet. Vaikka Elias teki paljon oletuksia, hän osui useissa oikeaan. He eivät voittaisi mitään jäämällä pidemmäksi aikaa jumiin asuntoon. Todellisuudessa neljän päivän päästä tilanne olisi pahimmillaan. Vaikka hän toimi harkitsevaisesti, päätökset olivat silti ripeitä. Elias oli yhä ammattilainen.

”Mutta millä me oikeen päästäisiin pois?” Karoliinan äänessä oli hieman enemmän sovittelevaa sävyä kuin Peissillä, mutta hän ymmärsi kyllä nuoremman miehen skeptisyyden.
”Venataan täällä ja kasvatetaan siivet?” Peissi irvaili hyvin heikosti.
”Tai viikset?” Milla jostain syystä halusi leikitellä loppusoinnulla.
”Meidän pitää päästä vain rantaan. Merisatamassa on aika paljon veneitä ja yläkerran naapurilla pitäisi olla siellä joku paatti. Jos me vaan löydämme sen avaimet, niin homman pitäisi olla aika helppo. Skattalla on kanssa veneitä, mutta siellä on luultavasti liikaa tarttuneita, joten Merisatama on ainoa vaihtoehto. Sieltä pääsemme sitten Santahaminaan, mistä armeija on varmasti nostanut sillan, tai jopa kauemmas Helsingistä.”
Suunnitelma kuulosti liian hyvältä ollakseen totta. Muut hymähtelivät hyväksyvästi. Siitä huolimatta, että Eliaksen odotus Santahaminasta oli väärä, hänen tarjoamansa ajatus oli paras mahdollinen.
”Mut miten me päästään sinne rantaan?” Milla töksäytti ongelman suoraa.
”Juoksemalla. Tai autolla, jos tiet on auki.Suoraa Tähtitorninmäen ylitse ja Kaivopuiston lävitse. Siellä ei pitäisi olla niin paljoa tarttuneita kuin kadulla.”
”Sulla on aika paljon oletuksia tossa.”
”On, mutta onko meillä vaihtoehtoja?”
Kaikki hiljenivät hetkeksi. Elias oli oikeassa.

”Missä Venla oikeen on?”
”Se nukkuu.” Malin vastasi yllättävän ilmeettömästi.
”Miten helvetissä se voi nukkua ko maailmanloppu on parhaassa nousussa?!” Peissin oli suhteellisen vaikea ymmärtää asiaa, mutta Milla tiesi tämän huomattavasti paremmin.
”Stressireaktio. Sen pää on aika väsynyt tosta pakomatkasta. Pitää levätä.”
”Jaa. Onko se missä?”
”Keittiössä.”
”Ok, annetaan levätä. Vaikka mun mielestä meidän kannattais lähteä heti satamaan ku pystyy.”
”Parempi odottaa aamuun. Aamuyöstä me päästään aika huomaamatta Kaivopuiston läpi, mutta se Danielin vene on vissiin purjevene ja on kohtuuttoman vaikeaa yrittää selvitä sillä pimeässä – varsinkin kun meillä ei varmaan ole hirvittävän kokeneita purjehtijoita messissä.” Eliaksen selitys kävi jälleen järkeensä. Ilmeisesti hän oli luonut suunnitelmaa jatkuvasti.

Heidän päätöksentekonsa jäi kuitenkin melko nopeasti kesken. Kello alkoi päästä jo aamuyön tunneille, mutta hektisenä päivänä ajan kulku tuntui nopeutuneen. Ulkoa kaikuviin laukauksiin, hälytysääniin ja jatkuviin huutoihin oli nimittäin sekoittunut uusi ääni. Lähimpänä ikkunaa oleva, ehkä kymmenvuotias Laura huomasi sen ensimmäisenä. Hän ei kuitenkaan ollut niin keskittynyt asiakeskusteluun.
Katkonaisten ja terävien äänten rinnalle oli noussut säännönmukaisempi kaiku.
”Äiti.”
”Mitä?” Malin puhutteli huolestuneesta tilastaan huolimatta lastaan kohteliaasti.
”Tuolla kuuluu helikopteri.”
”Kuuluuko?” Malin nousi välittömästi seisomaan. Myös muusta seurueesta kohosi uteliaita henkilöitä. Ja pikkuhiljaa kaikki. Sillä kopterin lapojen iskevä ääni tuli lähemmäs. Jatkuvasti lähemmäs. Sitä ei koskaan kuullut näin selkeästi Helsingin keskustassa, eikä varsinkaan sisätiloissa. Malin meni varovasti kurkistamaan ikkunaan, josta näki suhteellisen kauas eteenpäin.
”Siellä niitä on. Kaksikin!”
Siinä kohtaan Peissi teki jälleen nopean päätöksen.
”Tuleeko ne tänne?”
”Tulee.”
Ja samalla hetkellä Peissi nappasi avaimet, jotka Elias oli laskenut viereensä pöydälle.
”Katolle! Ottakaa joku taskulamppu messiin!”

Peissi sykähti jälleen portaita ylöspäin. Tällä kertaa hän jopa tiesi missä kattoluukku oli, jonka vuoksi operaatio sujui huomattavasti nopeammin. Hänellä oli päällään tällä kertaa jopa vähemmän, mutta tällä kertaa hänellä oli huomattavasti enemmän kiire. Peissi halusi ehtiä katolle ennen koneita. Jalat hapoilla mies loikki useamman rappusen kerrallaan, repäisi ovet auki ja repi itsensä katolle viimeisiä tikkaita pitkin. Peissi tiesi kyllä, että helikopterit olivat hakemassa luultavasti Pääesikunnasta tärkeimpiä sotilashenkilöitä. Siviilit eivät luultavasti mahtuisi kyytiin. Mutta hänen oli yritettävä.

Saadessaan päänsä sateiselle katolle, raskas ilmavirta ja helikopterin raskas pörinä iskivät täysin hänen aistejaan vasten. Peissi vilkaisi taakseen, jolloin kopteri tuli vain viiden metrin korkeudesta hänen ylitseen – humahdus oli säikäyttää hänet alas tikkailta. Peissi kirosi kovaan ääneen ja nousi seisomaan, vilkuillen ympäriinsä katolla.
Ensimmäisen kopterin jälkeen hänen ylitseen oli lentämässä toinen, joka tuli ehkä kolmen sadan metrin päästä. Peissi levitti käsiään ja alkoi karjumaan apua. Ei ollut mitenkään mahdollista, että ohjaaja ei olisi nähnyt häntä. Kone kulki suoraa hänen ylitseen ja ilmavirta heitti kylmää ja märkää ilmaa läpi Peissin hikisen t-paidan. Mutta kone meni ylitse, suoraa Pääesikunnan päälle, kuten ensimmäinenkin. Peissi kääntyi ympäri ja alkoi purkaa turhautumistaan.
”SAATANAN RUNKKARIT! HELPPOHAN SE ON VITTU PÖRISTÄ YMPÄRIINSÄ!”
Hänen taakseen oli kuitenkin noussut myös Karoliina, joka yritti saada huomiota huomattavasti sovinnaisemmin.
”Auttakaa! Me ollaan täällä!”
”Kyllä ne vittu tietää! Mutta perkele, ei ne pysty kaikkia hakemaan!”
Tuulisessa säässä heidän oli karjuttava toisilleen, mutta oli aivan selvää, ettei koptereilla ollut mitään tarkoitusta auttaa heitä. Eikä heidän keskenäinen keskustelunsa ollut erityisen ystävällistä sävyä muutenkaan. Peissi kuitenkin keskeytti sen juostakseen hieman lähemmäs reunaa, josta hän näki, mitä todella tapahtui.

Laukauksien määrä oli noussut nopeasti, mutta jo täältä näki, että siihen oli syynsä. Muureilta ja kaikkialta yritti nousta sisäpihalle jumalaton määrä nilkuttavia ja tahraisia hahmoja, joiden yksityiskohdat erottuivat heikosti katulamppujen valossa. Aseistetut sotilaat ampuivat hyvin tiiviiseen tahtiin ja karjuivat käskyjä. Ilmeisesti heitäkin oli korttelin sisällä useita, muttei lähelläkään tarpeeksi. Ja ilmeisesti jatkuvasti oli mahdollista, että jostain pääsi sisään muutama lihanhimoinen ihmisraunio.
Keskeltä Pääesikunnan pihamaata nousi myös liekkejä. Talojen takia Peissi ei nähnyt, mistä se johtui. Mutta kopterit eivät pystyneet laskeutumaan. Toinen oli kuitenkin laskenut jonkinlaiset köyden tai tikkaiden tapaiset välineet kiipeämistä varten. Ne eivät päässeet laskeutumaan. Sen sijaan toisessa koneessa oli asennettuna konekivääri, jonka kanssa odotti sotilas tähtäillen maata. Peissi tajusi nopeasti, että Pääesikunnan tilanne taisi olla hyvin epätoivoinen. He eivät päässeet karkuun.
Konekiväärin pitkä sarja alkoi silpoa ihmisiä jossain korttelin toisella puolella, jonne Peissi ei nähnyt. Tämä oli verilöyly. Ja ihmisiä oli kadulla aivan helvetisti.

Mutta kaikelta meteliltä hän kuuli aivan liian myöhään Karoliinan huudon.
”PEISSI!”
”MITÄ?”
”NE TULI OVESTA LÄVITSE!” Ja saman tien nainen hyppäsi katolta alas. Peissillä kesti hetki aikaa ymmärtää, mitä tuo tarkoitti. Sitten se oli ilmeistä.
Hänen sykkeensä ei ehtinyt lainkaan tasaantua, vaan mies juoksi liukasta kattoa myöten suoraa luukulle. Perkele. He eivät olleet ajatelleet tätä. Mikäli ovi oli murtunut, he olisivat täydellisen jumissa – elleivät mielipuoliset ihmiset olisi jo saavuttaneet asuntoa. Ja luultavasti olisivatkin. Peissi kiroili äänekkäästi tikkailta pudottautuessaan ja juoksi Karoliinan perään, joka meni jo kohti alakertaa.

kommenttia
  1. Jugi sanoo:

    Vitun helikopterit, ikinä ne ei ota mukaansa 😦

    • sipu sanoo:

      Niiin totta.

      • Mike sanoo:

        Ja jos helikopteri on ottamassa kyytiin räjähtää se kuitenkin dramaattisesti ilmassa ja syöksyy alas ennen kuin siihen pääsee kyytiin..

  2. roodeck sanoo:

    Huhhuh, Helsingin tilanne on näemmä PALJON pahempi kuin ymmärsinkään…

    P.S: Itsekin postasin tänään uutta matskua, käykäähän vilkaisemassa.

  3. Nimetön sanoo:

    On tää kyllä niin perkeleen hienoa tekstiä. Kiitos taas kerran.

  4. Ann sanoo:

    parhautta

  5. Ala-aste sanoo:

    Otsikot, ilmaisut ja tyyli vain paranevat kappaleesta toiseen!

    Esikunnasta kulkee todennäköisesti ison pommin kestäviä, autolla ajettavia tunneleita sinne tänne, alkaen valtioneuvoston kansliasta ja presidentinlinnasta. Tiedä, vaikka hekot yrittäisivät poimia ministereitä kyytiin?

    Ihmettelen, että soltut eivät ole jo turvautuneet kranaatteihin.

  6. Nimetön sanoo:

    LISSÖÖÖÖÖÖ!!

  7. KotznaZ sanoo:

    Selvä! Ensi Zombie apokalypsiin varustaudun ilmatorjuntakalustolla jotta helikopteri joko hakee tai itkee ja… …no kuitenkin. Mahtavaa settiä falimu! 🙂

  8. Tuomittu Pako sanoo:

    Stadin alla on satoja, ellei tuhansia kilometrejä tunneleita. Näistä tunneleista on ollut jopa juttua lehdissäkin. En yhtään ihmettelisi, vaikka pääesikunnasta tosiaan pääsisi autolla maan alla ajaen vaikka lentokentälle asti. Aika hulluja juttuja ne ehti rakentelemaan kylmän sodan aikana.

    Itse asiassa edesmennyt isäni kertoi eräänkin kunnantalon alakerran/kellarin/tms väestönsuojasta, jossa oli jopa ruumiille tarkoitettu järjestelmä, johon kuului katapultti, jolla ruumiit saatiin väestönsuojasta lennätettyä kauas, ilman että kenenkään tarvitsi mennä ulos. Tällä tietenkin haluttiin päästä eroon tauteja tartuttavista ruumiista ydinlaskeuman aikana suojassa pysyttäessä.

    Ja Tuomittu Pako on tietenkin jälleen päivittynyt. Harmi ettei tuo kirjoitukseni ole zombie-tarina.

    Ala-aste-fanficin kirjoittelijalle suuret kiitokset sekä kehuista että kirjoituksistasi, kyllä siitä eräälle kustannustoimittajallekin tuli poikakirjat mieleen. Saattaisiko vaikuttaa asiaan, että olin 17-vuotias sitä kirjoitellessani.

    Roodeckiin olen juuri tutustumassa, hyvältä näyttää 🙂 Ja mikä ihmeen Z-day Kuopio? Täytynee vilkaista 😉

    Falimulle jälleen paljon kiitoksia, mainiota settiä. Koeta jaksaa, tiedän kyllä miten pirusti kirjoittaminen vie resursseja. Missä se donate-nappula viipyy? Kyllä kunnon viskipullollisen verran pitäisi laittaa tulemaan jo..

    Milloinkas aletaan kasailemaan materiaalia painettuun kirjaan??

  9. MastaKillah sanoo:

    Ai viddu et meikä rakastaa sua Falimu! Pitää lukea tää stoori uudestaan kun tämä aamuinen humala tila laskee, hyvältä vaikuttaa :O

  10. MastaKillah sanoo:

    ”Missä se donate-nappula viipyy? ” !!

  11. C92 sanoo:

    LOISTOO 😀

  12. Ala-aste sanoo:

    Löysin tällaisen pahimpiin nitkuihin (englanniksi, vain lyhyitä, mutta tunnelmallisia tarinanpätkiä):

    https://zombiestories.wordpress.com/

    Ihan liikaa löytyy ”zombie science” yms. typeriä juttuja, joissa vertaillaan eri elokuvien yliluonnollisia zombeja toisiinsa. En kovin korkealle arvosta varsinaisia eläviä kuolleita, enkä biologian vastaisia olentoja tyyliin World War Z. Falimun tarinan taudinkuva on realistisempi: pelkästään kipua tuntemattomia sairaita ihmisiä, vesikauhun ohjaamia berserkkejä.

  13. Vanha punkkari sanoo:

    Teollisuushallin katolta terveisiä, kylmästä sateesta. Konala on vielä enemmän perseestä ku ennen.

    Yksin oon täällä. Ei näy valoja ympärillä enää koko alueella, eikä muutamaan päivään oo kuulunutkaan mitään. Ei sillä, että mä paljon kuulisin muutenkaan. Jotenkin on nyt ikävä sitä pauketta ja välähdyksiä taivaanrannassa, ja isoja savupilviä. Tiesi ainakin, ettei oo ihan yksin maailmassa.

    En mä täällä enää kestäis kauaa. Heikotus sanoo, että tää on mun viimenen päivä. Vasenta kättä pistelee silleen jännästi, niinku ennen vanhaan katkolla. Alkoholi maistuis. Vittu, vaikka subu tai herska pitkästä aikaa. Ja mulla on vaan kahvia.

    Sähköt poikki, ruoka lopussa. Ja viime kerralla hanasta tuli vaan ruskeeta vettä liruna. Keitin siitäkin kahvia puhalluslampulla. Nyt mulla on paris saavis sadevettä täältä katolta, joten seuraava pannullinen ei ehkä maistu niin metalliselta. Tiiä, mitä laskeumaa tässä sitten on…

    Tuolla ne saatanat nyt mesoaa jonkun entisen Saabin ympärillä. Näen loimotuksessa, miten ne napsii hampaitaan ja tönii toisiaan. Koko ajan tulee lisää, ja joukon paine työntää lähimpänä olevia nuotioon. Alkavat paniikissa hakata ja riipiä toisiaankin. Aina muutama alkaa vähän savuta, mutta ei se tuli leviä joukkoon. Heitän pari polttopulloo lisää, ihan vaan kiusatakseni. Palavat kaverit tallotaan maahan. Yksi näyttää tulennielijältä, kakoo liekkiä kai keuhkoistaan.

    Ei kannata haaskata polttoainetta. Olutpullo tai pieni lasipurkki riittää auton tai muutaman ihmisen sytyttämiseen. Oon viime päivinä oppinu heittää näitäkin aika hyvin.

    Oon tässä vähän miettinyt ihmiselämää. Ehkä tää oli mun nuoruuden haave. Mutta nyt musta olis ihan kiva, että EN polttais ja räjäyttäis muita ihmisiä. Elättelen pientä toivetta, että joku muu pääsis karkuun, kun mä houkuttelen ”otukset” tänne. Mutta eihän sitä tiiä, vaikka olisin jo yksin maailmassa. Toisaalta, tää saattaa olla joku mun ihan oma, henkilökohtanen helvetti. Semmonen painajaisunen tunnelma ollu tässä.

    Noi – zombit, sanoisin – välttää liekkejä kyllä. Mutta rytinä ja valo houkuttelee niitä, varsinkin aamu- ja iltahämärässä. Jäävät heilumaan pienemänkin tulipalon ympärille, vältellen lieskoja. Tulee mieleen, että ne nauttis lämmöstä, tiiä häntä.

    Mutta kun useampi sata pakkautuu paikalle, ne väkisinkin alkaa töniä toisiaan tuleen, ja sitten meininki muuttuu levottomaksi. Tulee mieleen parhaat konsertit, kun fanit lavan edessä riehu ihan verissä päin, solistin rääkyessä harmageddonia. Nyt artistina on vaan roiskuen palavaa polttoainetta ja muovia, ja fanit työntää toisensa suoraan sitä päin.

    Ja nythän se on, ehdottomasti. Harmageddon. Ei voi tän autenttisemmaks enää mennä, ei ilman ydinpommeja.

    Kastan ensimmäisen paukun rätin polttoöljyyn ämpärissä, tuikkaan sen tuleen. Kun liekki on vahva ja keltainen, heitän mötikän keskelle tiheintä joukkoa. En enää katso reunan yli, mutta ehdin heittää kaks pommia lisää eri puolille, ennenkuin ensimmäinen jysähtää. TUM TUM TUM, huorat. Saatanan aids-nartut. Ottakaa siitä vähän metallia otsalohkoon!

    Kun ainoot elintarvikkeet on kahvi ja sokeri, tulee valvottua öitä ja jaksaa kehitellä temppuja. Tuntuu jo aika psykoottiselta, vähän niinku pirikännissä, mutta toiminta on parempaa ku ikinä!

    Kokeilin silloin aluks dynamiittia teräsputkessa. Ei ollu näin hyvä. Nää lyhyet, mustat ruuvit on kaikkein parhaita, teippaa vain muutaman kerroksen pötkön ympärille. Hyvässä lykyssä se räjähtää jo osuessaan, mutta pari kertaa noi paskiaiset on talloneet sytytysrätinkin sammuksiin. Ei haittaa vaikka jäis suutariks, tavaraa meinaan riittää.

    Jotain viikko sitten tääkin firma olis tuomittu raskaasti räjähteiden säilyttämisestä sisällä, mutta kun se ryöstely alko, niin mihin muualle ne ois voinu laittaa turvaan? Kaikki saatanan anarkistit ja hullut liikkeellä. Vähän niinku mä nuorempana. Ei tää oo eka kerta, kun räjäytän jotain.

    Mä pääsin tänne vahingossa, kun yritin treenikämpälle. Siellä olis ollu viimeset viinat. Mutsivainaan Mazda on nyt yks noista kadulle palaneista raadoista, ja meikäläisen matka jatkuu tästä eteenpäin kai lähinnä jalat edellä. Mutta mulla on vielä yllätys. Saatana.

    Sähkönalleista saa tulella syttyviä, kun vähän kehittelee. Nalli paukun molempiin päihin, vaan osittain pötkön sisään, sytytysrätti ympärille. Kyllä ne laukeaa. Ei kauheen ennustettava viive, mutta vielä en oo saanut itteeni palasiksi. Ja jos niin käviskin: vittuako sitten?

    Tossa on nyt satoja, jos ei oo jo tuhansia ruumiita, ja aina lisää tulee. Tallovat edellisten yli suoraan, kun melu ja liekit houkuttelee.

    Nytkin tuli vaan lyhyt sekasorto. Ei ne pelkää eikä pakene mihkään, vaikka kymmeniä sais matalaks.

    Eihän ne, useimmat, heti kuole räjähdyksestä. Osa nousee takas pystyyn ja jatkaa hoippumista, osa ryömii ympäriinsä useamman tunnin ajan, vaikkei ois jalkoja tai naamaa, tai sisälmykset roikkuis ulkona. Välillä ne näyttää vähän maistelevankin toisiaan, mutta ei se taida olla varsinaisesti nälkä, mikä näitä kavereita ajaa.

    Miehiä, naisia, vanhuksia ja lapsia. Vittu. Tällasta ole ollut missään leffassa tai pelissä. Varmaan puolet pohjoisesta Helsingistä tunkee tänne. Ja ne on kaikki kuolleita jo tullessaan. Kyllä mä jo Paloheinässä näin, mitä nää tekee ihmisille.

    En mä tiiä, auttaako tää nyt varsinaisesti mitään. Mä saatan olla viimeinen ihminen kilometrien säteellä. Tai maailmassa, kun noita viime aikojen uutisia aattelee. Mutta jotain pitää tehdä, niin kauan kun tarvikkeita riittää. Sama kai sitten vaikka räjäyttäisin paskiaisia kappaleiksi. Tulee se yksi biisi mieleen. Räjäytä porvarit, polta elävältä köyhät, ota vittu yhteiskunnasta pois löysät! Kiljupäissään me se tehtiin, monta vuotta sitten.

    Kun sähköt vielä toimi, mä hitsasin paniikissa ovet umpeen. Ei sillä, eihän niitä saa auki ulkoo. Eikä noi osaa avata lukkoja, vaikka saiskin kätensä sisälle. Pienistä kurkistusikkunoista ne yrittää tunkee, muttei mahdu. Ja oikeet ikkunat on tarpeeks korkeella, vaikka nyt ihan säpäleinä räjähdyksistä. Aika raikas tuoksu tuolla hallissakin nyt, Auschwitz-meininki.

    Ihan kivasti kuuden vuoden keikkailusta tullut jatkuva tinnitus on poissa. Tosin nyt taitaa olla tärykalvotkin. Toi satojen ihmisten örinä silti heiluttaa joitain luita pään sisällä, siltä ei pääse pakoon.

    Kuuskyt pötköö dynamiittia ja kaks asetyleenipulloo kauhakuormaajan hytissä. Ja kaikki loput ruuvit. Siinä on mun viimeinen valtaistuin ja vika rumpusetti, eikä soittamiseen edes tartte korvia tai rytmitajua. Kokeilin, että noi nallit toimii auton akusta. Meni vessanpytty halki ja meiten viimeset ripulipaskat pitkin lattiaa.

    Virittelin sen akun ja kaks valokatkaisijaa silleen, että voin laukasta koko paskan. Joko kädellä tai jalalla. Mä osaan ajaa tätä, kyllä. Ratti ja normi polkimet, kauha nousee yhdestä vivusta, kääntyy toisesta. Pistin harjotuksen vuoksi sisustusta vähän uusiks, sorvi rasvamonttuun, ja Hiace rusentu alle metrin paksuseks. Tässä on vaihdelaatikko ja kertoja niinku traktorissa, nopeusmittari kuuteenkybään saakka. Vielä nähdään, miten tää kulkee.

    Viimeset kahvit on nyt tulilla. Kun mä tuikkaan tän hallin tuleen, ja täräytän noista ovista läpi, alkaakin semmoset Hell Ridet, ettei paremmasta väliä. Ja jos tai kun noi aivovammaset pääsee ohjaamoon, meitsistä jää pelkkä vitullinen kraateri. On pareekin, ettei oo muita henkiinjääneitä ympärillä. Vittu.

  14. Vanha punkkari sanoo:

    Ei jumalauta, vittu sekä saatana. Ja Neitsyt Maria raiskaamassa paavia. Oon hengissä. En vaan sittenkään tainnu olla valmis kuoleen.

    Siinä oli ilta hämärtymässä, kun ryystin vikat kahvit nokisesta teräskattilasta. Tuntu ihan vitun psykoottiselta siinä vaiheessa, mutta vielä tajunta kirkastu. Ehkä vähän laimeeta noin kofeiinin puolesta, mutta tuli siinä joku kolkyt palaa sokeria messissä…

    Ja mulla oli viimeinen matka aluillaan, ja aattelin hoitaa sen oikein kunnolla. Täytin sen kuormaajan tankin piripintaan, muutama ämpärillinen sinne meni, kun otin lämmityskattilan säiliöstä polttoöljyä. Jätin lappoletkun laskeen sitä öljyä pitkin lattiaa, koska mulla oli nyt ihan oma suunnitelma tilan lämmittämiseksi. Kunnon nuotiot hallin joka kulmaan, taukotiloihin ja toimistoon, jotka kiersin läpi sytkärin kanssa. Kun pääsin kuormaajan hyttiin, savu velloi jo katonrajassa, ja ne mölisevät paskiaiset hakkasivat seiniä innoissaan. Siitä vain kone käyntiin ja vaihdetta silmään. Kauha ylös ja ovien läpi, karjuen kohti lopullista saatanallisen massatuhon multihuipennusta!

    Ehdin mä pari kertaa vetää sitä katua edestakaisin. Ja pyöritin konetta täysiä sen roihuavan hallin edessä. Paskarinkiä verisellä asvaltilla, vasempaan ja oikeaan. Lihanpalat vaan lenteli pyöristä. Ei muuten yhtään haitannu palava Saabin raato kauhassa, tai se, että koneen kulmat ryski läpi aidoista ja seinistä. Oikeestaan aika siistiä, kaiken sen väijymisen ja piilosta tappamisen jälkeen, kun tuntu lopultakin, että teen jotain.

    Aika helppo tollasta vehjettä on loppujen lopuks hallita, massaa ja hevosvoimiahan siinä on useamman tonnin siirtämiseen. Mä olin valvonut varmaan vikat kolme päivää, mutta nyt tuntu, että olin enemmän hereillä kuin viikkoon. Jotenkin silleen vapautunut fiilis, kun ei enää ollu mukamas turvassa.

    Sitä niin kutsuttavaa populaa lakos kuin heinää, raadot vaan lenteli, mutta niitä tuli vaan aina lisää. Rakennusten välistä, kaduilta, ovistakin. Kauempana kun vedin uukkarin jonkun toimistojutun edessä ja rouhasin palan seinästä, niin ikkunoista loikkivat alas ainakin kolmatta kerrosta myöten. Vittu et ne oli vihaisia, mutta ei vieläkään kovin fiksuja. Saatanan irvinaamat, pahemman näköisiä kuin mikään yleisö ikipäivänä.

    Yks rakennusten väli Vihdintieltä päin oli pakkaantunu täyteen hulluja, teräsaidan taakse, niin pudotin vaan sen Saabin niiden päälle. Taisi tankki revetä, kun oikein leimahti sinne ryskyessään. Nostin sinne samantien kadun varressa olleen Subarunkin, että varmasti kusipäät kärventyisivät.

    Ne, jotka ei rusentuneet, vaan kiipeili vaatteet tulessa toistensa yli, ja haparoi käsillään mua kohti, nekin kun jäi pää alaspäin piikkilankoihin roikkuun. Autot loimus aidan takana, ja ainakin toinen rakennus alkokin kohta savuta ihan kunnolla.

    Piti käydä vetäseen nopeen kierros Vihdintielläkin, mutta se oli ihan tukossa. Autoja hylättynä tiiviiks jonoiks, etelään vievillä kaistoilla ja tien luiskillakin ne oli lähinnä keulat päin pohjoista. Zombeja ihan vittu kaikkialla, silloin vasta tuntu turhalta enää tapella niitä vastaan. Silloin mä harkitsin viimeisen kerran, että jos räjäyttäisin paukkuni. Mutta se tuntu niin jotenkin turhalta. Ja musta tuntu energiseltä, kai sen sokerin takia.

    Niin siinä sit jotenkin se eloonjäämisen vaisto iski. Tai semmonen itsevarmuus. Kun ne ei pääsis ohjaamoon siitä pyörien välistä kuitenkaan, niin kauan kun vaan pysysin liikkeessä. Ja mä älysin, että vaan parin tien yli takaspäin, niin pääsis Keskuspuistoon. Silloin mä vasta revin hauenleuat irti siitä akusta, etten räjäyttäs itteeni ainakaan vahingossa.

    Olihan siinä kaikkee välissä, mutta mulla oli, todellakin vittu, keinot mennä aitojen ja pusikoiden läpi. Välillä roikku kauhasta useempi metri teräsverkkoo, ennenku jäi pyörien alle ja repes. Pajut ja kohtalaiset männytkin kaatu juurineen, jos ei leikkaantunu kauhalla, vaan kun paino kaasua.

    Se oli kai kolmostie, kun oli taas ihan tukossa, niin rysäytin suoraan keskikaiteen yli ja kahden kaistan autoja läpi, ei tarvinnu yhtään hidastaa. Niitä hoipertajia oli joka puolella siinäkin, mutta ne jäi niinku nallit kalliolle, kun mä jatkoin suoraan luiskaa alas ja puskien läpi. Kaasu pohjassa ja suoraa huutoa.

    Pari kertaa vähän näytti, että vehje jäis kiinni, mutta ojat ja junaradat ei tollasta Volvoa näköjään pahemmin hidastele. Parimetriset renkaat ja neliveto, löinhän mä siinä pääni rattiin ja ikkunoihin pari kertaa. Aika kuhmut tuli ja kieleeni purin, mutta meikäläiselle verenmaku suussa on vain piristettä.

    Siinä sit rytyytin jotain pururataa, loppujen lopuks suurimmalla vaihteella, ja kyllähän tuo vempele kiihtyykin. Ainakin viiteenkymppiin alamäessä. Enää puolet etupään valoista toimi siinä vaiheessa, mutta kyllä niillä vielä eteensä näki, sen mitä puunoksilta muutenkaan ois nähny.

    Useampi lauma paskiaisia tuli vastaan, ja räsäytin kiukulla suoraan päin. Ojaan ajanut poliisiauto oli puoliksi pururadalla ovet auki, ja lensi rusinana metsään, kun kauha vähän kulmaa hipaisi. Itse poliisit ontu vain vähän matkan päässä, ja kuulosti märiltä räteiltä osuessaan. Vittu. Mä karjuin meidän vanhaa poliisintappolaulua varmaan pari kilometriä sen jälkeen, mitä lyriikoista muistin.

    Jossain vaiheessa, kun kauhan reunan yli tuli haparoiva käsivarsi, ja irvistävä naama, niin hidastin. Tuli useampikin käsi näkyviin. Kippasin sen kuorman vaan vauhdissa keskelle tietä ja ajoin yli. Kauha oli varmaan puolillaan lihaa siinä vaiheessa, ja osa näytti vielä vääntelehtivän, ropistessaan maahan. Kauhan ollessa ylhäällä keskellä näkökenttää, vasemmanpuoleiset pyörät kävivät ojassa, ja taas löin pääni – tällä kertaa oikean ohimon. Ja sitten vasemman, kun vehje hyppäsi takaisin ajoradalle. Saatana että sattui.

    Sitten alko tulla vastaan ruumiita. Muutaman kilsan matkalla, aina vaan enemmän, verisiä raatoja makasi pitkin rataa, satunnaisen ontuvan sekopään välissä.

    Kun tuli ne ensimmäiset elävät ihmiset vastaan, en ensin edes tajunnu, etten enää ollu maailmassa yksin. Ihan samalla kiukulla karautin niitäkin päin, lisää kaasua vain kun oli suoraa tietä edessä. Mut ne hyppäskin sivuun, ihan toisin kuin aivokuolleet. Vedin pyörät lukossa stoppiin just silloin ja siihen. Jonkun urheilukentän laidalle.

    Olisko tää vielä Vantaata, vai jotain Tuusulaa? En oo kovin maantietoinen ihminen, mutta luulen, et ollaan vielä Vantaanjoen varressa. Vai mikä Keravanjoki, sama kusinen puro. Mulle vain kaljakellunnasta tuttu.

    Siinä oli mun ympärillä useempi sotilas. Osottelivat mua aseilla, vittu, hullu irokeesijäbä liian isoissa haalareissa, kattoa myöten vereen peittyneen kauhakuormaajan ohjaamossa. Lokasuojat ihan paskana, lasit säröillä, ja joku rusennettu torso höyryämässä pakoputken ympärillä. Sammutin koneen ja huusin, että antaa mun edes tulla ulos ennenku ampuu, että hytti on täynnä dynamiittia. Vittu, pari niistä veti suoraan maihin, kun näki ovesta sisään. Ei ois siltä etäisyydeltä maastoutuminen paljoa auttanu.

    Siinä ulkona ne sit karju, ensin kauempaa, sitten suoraan korvaan, että riisusin vaatteet pois. Jotain siinä tarkasti, kai etten ollu saanu puremia. Ja mähän olin jo hallin ovista ajaessa paskantanut housuuni, nyt jo kussutkin, niin sain talouspaperia, ja sit kohta uuden kerraston ja maastohousut. Aika siistit, vaikka ylimmät napit ei ylläkään kiinni. Mun maiharit on kyllä paremmat ku noilla, niillä ei oo ees teräskärkiä.

    Ne saatto mut sit aika tiukassa vartiossa tänne kentälle, missä oli muitakin ihmisiä, ja anto mulle maailman parasta ruokaa ikinä. Jotain näkkäriä ja tonnikalaa. Ja poltin maailman parhaan röökin myös, vaikka olikin mentholia.

    Ainoo paska oli, kun ne tarjos kahvia. Pimeni silmissä, kun haistoin sitä paskaa. Taisin vähän flipata. Seuraavaks olin maassa, kädet selän takana, ja ne piikitti mun käsivarteen jotain.

    En tiiä kauan nukuin, mutta nytkin on yö. Vähän hutera olo, mut ne otti käsiraudat pois, ja anto vettä ja kylmän purkin hernarii. Aika jees, vaikka kädet puutuneet ja ranteissa vanhat tutut mustelmat. Kuormaaja on ajettu kentän laitaan muutaman auton viereen. Näemmä ne on purkaneet mun maailmanlopun paukunkin.

    Me ollaan ilmeisesti lähdössä johonkin täältä, tossa on nyt siviilejäkin useamman auton kanssa. Osalla on pelkät vaatteet päällä, osalla auton kattokin täys tavaraa. Jännästi nyytit ja boksit sidottu narulla ikkunoiden kautta. Jotkut ottaa vittu kuvia toisistaan mun kuormaajan, kaasupullojen ja dynykasan vieressä. Huutelevat mulle hymyillen, mutta vittu kun en saa selvää.

    Äsken tuli taas kaksi autoa, ja soltut tarkastaa niitä tuolla ulkopuolella, niinku teki mullekin. Ympäri kenttää aidan taakse on ammuttu viimesen parin tunnin aikana ainakin kymmenen aivokuollutta – zombia – paskiaista – mitälie. Laukaukset mä jotenkin kuulen, puheesta on ihan mahdoton saada selvää. Kannatti leikkiä sillä dynamiitilla, saatana.

    Kuulolaite olis kiva, mutta jotenkin tuntuu, että niitä ei ois ihan hetikohta saatavilla mistään. Tinnitus on palannut entistä pahempana. Mut nää Diapamit on kyl vitusti parempia kuin kahvi.

  15. iHME sanoo:

    Mainota settiä vanhalta punkkarilta!

  16. MastaKillah sanoo:

    http://tinyurl.com/6lyzgze
    Vanhan punkkarin tekstiin liittyen :D:D:D

  17. PravusErus sanoo:

    Falimu<3<3 ja Vanhalta Punkkarilta myös oikein jännää settiä. =)

  18. mieöö sanoo:

    Jatkoa odotellessa.
    Juuri sain luettua Max Brooksin Sukupolvi Z kirjan läpi.
    Suosittelen!

  19. Kansallisarkisto sanoo:

    Transkripti käännöstä varten / Haastattelu Juhana Liimatainen, s. 15. 4. 1927 / Siikajoki

    Me sanottiin sitä Oskariksi. Se oli sellainen iso oranssi kolli, varmaan metrin mittainen, kun makasi sängyllä. Jostain se tuli ovelle silloin alkuaikoina. Vielä kun telkkarista ja radiosta tuli varoituksia.

    Kova ääni sillä oli. Ja valtavat munat. Toisesta korvasta puuttui pala ja hännässä oli mutka.

    Se oli mukava kissa. Annettiin sille vähän ruokaa, enemmän se metsästi itse. Usein nukkui sängyn jalkopäässä. Tosi hyvänlainen oli, syliin tunki. Aina kättä puski ja kehräsi. Eikä kussut sisälle.

    Aluksi se oli meille vain niinkuin lohtuna, kun ei enää saatu yhteyttä Aleksiin tai Anastasiaan. Aleksi oli määrätty palvelukseen, vaikka oli jo nelikymppinen. Anastasia oli perheensä kanssa Helsingissä.

    Naapurin Anderssonit meitä auttoivat ja suojelivat ihan aluksi, kun hoitaja lakkasi käymästä. Anderssonit tappoivat silloin alussa ne pari revohkaa, jotka tulivat pihalle riehumaan. Hirvenkin Benne ehti kaataa, ennenkuin panokset loppuivat.

    Mutta ne Anderssonitkin oli jo vanhoja ihmisiä, ja teki sitten sen oman päätöksensä. Olisi kai se pitänyt arvata, kun saatiin joululahjaksi kaksi laatikollista ruokaa. Ne oli niiden viimeiset.

    Sen jälkeen meillä ei ollut enää muuta kuin se kissa.

    Kyllä me jäljistä arvattiin, että se oli pääasiassa Oskari, kun söi ne Andessonit. Hirteen ne oli menneet, raukat, vissiin joulupäivänä. Ei kai enää jaksaneet. Siellä ne roikkui liiterissä, niinkuin jääpuikot, en mä niitä pystynyt mihinkään siirtämään tai hautaamaan. Pakko niitä oli nähdä, kun polttopuita hain.

    Me oltiin se päätetty, että ei syödä ihmislihaa, mutta kissa ei niin lajikkeesta välittänyt. Kevät kun tuli, niin ei enää paljon haudattavaa ollutkaan.

    Mutta vaikka olisi ollutkin ihmissyöjä, niin Oskari oli meidän metsästäjä ja ruuanhankkija. Minä ja Ludmila ei oltaisi ikinä selvitty talvesta ilman niitä elukoita. Oli myyriä, oravia, rottia, ja eri lintuja, Oskari ne toi ovelle. Hyvänä päivänä tuli montakin. Keittoa niistä yleensä tehtiin.

    Ludmilahan ei rollaattorin kanssa edes päässyt enää ovea pitemmälle, kun lumi tuli. Enkä minäkään pystynyt kovin kaukaa ruokaa hakemaan. Anderssonien Lynxiin ei ollut bensaa. Mutta mä varmaan olisin itseni tappanut sen vehkeen kanssa.

    Monta kuukautta me vain maattiin sängyssä ja syötiin kerran päivässä. Ruokaa mä välillä jalkaisin hain, mitä vain kesämökkeihin oli jäänyt. Polttopuiksi mä panin lopulta liiterin seinätkin ja sitten Anderssonien huonekalut ja paneelit.

    Välillä patteriradiota yritettiin kuunnella, mutta ei sieltä tullut muuta kuin joskus piipitystä.

    Kevättalvella Oskari pelasti mun henkeni, kun pökerryin lumeen. Mulla oli sillä kertaa vähän pidempi hakumatka. Se oli se Uusitalojen huusholli, kun oli saaneet tartunnan syksyllä. Niin siellä oli varastossa lasten pulkka, ja minähän hulluna ajattelin, että pystyisin vetämään kerralla kaikki ruuat. Ettei olisi tarvinnut toista kertaa nähdä niiden raatoja.

    Oli säilykepurkkeja ja suolaa ja makaroonia, riisiä, ja vähän jauhojakin. Puoli pulloa viinaa, kanisteri lamppuöljyä ja monta pakettia kynttilöitä. Siitä melkein tuli ahneelle paskainen loppu.

    Siinä matkalla mua jo vähän heikotti, kun oli reppu ja pulkka ihan täynnä. Ajattelin, että hitaasti ja varmasti vain, kun enää oli muutama kilometri. Postilaatikolle asti pääsin.

    Enhän mä olisi siitä enää herännyt, jos ei Oskari olisi tullut raapimaan. Repi ja puri kunnon haavat poskeen. Oikein vihaisesti se mourusi, ja sähisi päin naamaa. Ei se ollut koskaan niin vihainen muuten.

    Ludmilaan tuli liikettä, kun äijä tuli pimeässä yössä, ja konttasi porstuaan naama verinaarmuilla. Se tuli ilman rollaattoria lampun kanssa, nojasi pöytään puukko kädessä. Itki vain, että tule sitten puremaan, piru. Että hän leikkaa kurkkunsa auki.

    Sanoin, että Oskari se oli. Että ei ollut taudinkantajat. Nehän oli siinä vaiheessa jo kaikki jäätyneet, kyllä se jo oli nähty. Anderssonitkin oli sanoneet, että ei ne talvella pärjää.

    Sitä Uusitalojen ruokaa me sitten syötiin monta viikkoa, mutta mulle tuli keuhkokuume. Ja Oskari toi aina lisää pikkueläimiä, ettei tarvinnut pelkkää riisiä tai makaroonia syödä. Mutta sen pahimman aikaa, monta päivää, se lämmitti mua sängyssä. Se oikein vahti, ja löi taas kynsillä poskelle, jos meinasin lakata hengittämästä. Ludmila joutui pilkkomaan tuolitkin hellapuiksi, vaikka sillä ei enää ollut reumalääkettä.

    Oskari meidät pelasti. Muuten oltaisiin kuoltu. Siksi mulla on nämä oravanhännätkin hatussa. Ainoa muisto siitä talvesta.

    Kevät kun tuli, niin mä lopulta pääsin polkupyörällä Raahentielle asti, ja löysin auton ja kiväärin. Pääsin sitten paljon kauempaakin hakemaan ruokaa.

    Sitten kun jäät lähti ja tulvat meni, me muutettiin sinne toiseen taloon, jokirantaan. Se oli varmaan huhtikuuta, silloin kun tietä pitkin tuli ensimmäiset pakolaiset.

    Oskari ei enää tuonut meille ruokaa, kehräsi vain kun söi kalan tai jäniksen perkeitä. Syliin se tuli vieläkin, mutta yöt oli poissa.

    Yhtenä päivänä se ei enää tullut takaisin.

    Monta viikkoa me sitä odotettiin. Monesti pitkin kesää käytiin vanhalla talolla katsomassa, että jos se olisi mennyt takaisin sinne. Kerran siellä oli lintujen syömä jäniksenpoikasen raato oven edessä. Jäätiin sinne, ja odotettiin Oskaria monta päivää. Mutta ei me enää koskaan nähty sitä.

    Ludmila sanoo, että Oskari oli Jumalan lähettiläs meille. Enkeli pimeässä laaksossa. Minä en noista uskonasioista tai raamatusta niin tiedä.

    Perkeleen hyvä kolli se kumminkin oli. Toivon vain, että löysi kyliltä nartun, tai muutaman.

  20. FailGuy sanoo:

    Kansallisarkisto pistää kyllä kans tiukkaa settiä. Mielenkiintoinen hahmojen/miljöön valinta. Snadisti erilaista settiä ku mihin tässä on totuttu. Ja vain hyvällä tavalla. Kiitos. =) ja Falimun setit senkun paranee. Keep up the good work!

  21. Antti sanoo:

    Joko saisi jatkoa 😦

  22. g sanoo:

    Helvetin hyvä tarina falimulta jälleen kerran. Kanssallisarkiston tarina vasta olikin loistava, erikoisella, mutta upealla tyylillä ja otteella kirjoitettu!

  23. Jeppisjee sanoo:

    toivottavasti ei ollut falimu 1 niistä juhannuksena kuolleista..

  24. ZdayKuopio sanoo:

    Eiköhän falimukin ole hyvin ansaitulla kesälomalla. Ja siksi nyt joudumme odottamaan tähän eeppiseen tarinaan jatkoa. Itsellänikin viivästyi töiden takia viime päivitys, mutta uutta kirjoitellaan koko ajan.

  25. ESP sanoo:

    Toivoisin etteivät muut zombie-kirjoittelijat laittaisi tekstejään tänne, vaan julkaisisivat vaikka oman blogin johon lisäisivät linkin. Ja tuokin pitkin hampain, kuitenkin lopulta tämä on falimun hiekkalaatikko.

    Ja lisää tätä parhautta on odotettu jo aika monta aikaa, prkle 😀

  26. makaroonimies sanoo:

    parempi vaan että muutkin kirjottaa minkä kerkiää ni saa tylsyyteen tekemistä 🙂

  27. other sanoo:

    Oon samaa mieltä ku ESP. Muut kirjottelijat voi vaikka linkitellä omia sivujaan tänne.

  28. Nimetön sanoo:

    Kannattaako sitä omaa blogia pistää pystyyn jos vaan jonkun pienen rykäisyn meinaa kirjoittaa?

    Kyllä nämä löytyy täältäkin. Onpahan jotain tekemistä kun aina välillä selailee kommenttirivejä ja sieltä hakee vähän erilaista näkökulmaa asioihin.

  29. Nimetön sanoo:

    MOOOOOAAAAARRRRRRR

  30. anonyymi sanoo:

    MOOOOOAAAAARRRRR

Jätä kommentti